Thursday, 15 August 2013

Ketahui hak intelek pelajar

 

Pelajar dan guru mewakili Sekolah Berasrama Penuh dari seluruh negara yang menyertai ip summer camp bergambar berkumpulan pada hari terakhir perkhemahan, di Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya, baru-baru ini.
Setiap pelajar harus mengetahui hak paten produk inovasi yang dihasilkan dan dilindungi di bawah agensi Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) bagi mengelak ia diciplak oleh golongan tidak bertanggungjawab.
Ketua Pengarah MyIPO, Datuk Azizan Mohamad Sidin berkata, pencapaian pelajar dalam ciptaan produk inovasi amat membanggakan dan sering memenangi pertandingan di peringkat antarabangsa.
Misalnya, kata beliau, pada pertandingan World Robotic Olympiad, Malaysia memenangi kejuaraan itu sebanyak tiga kali iaitu 2009, 2010 dan yang terbaru memenangi 11 anugerah cemerlang dan dua anugerah khas pada tahun lalu.
"Bagaimanapun, hasil inovasi tersebut tidak difailkan bagi mendapat perlindungan harta intelek dan telah mengakibatkan peniruan oleh pihak tidak bertanggungjawab.
"Apa yang lebih menyedihkan, apabila kos mengambil tindakan mahkamah terlalu mahal dan ini terus memberi ruang kepada pihak terbabit untuk mengeksploitasikan hasil inovasi pelajar,'' katanya ketika Menutup IP Summer Camp 2013 di Sekolah Seri Puteri Cyberjaya baru-baru ini.
Perkhemahan selama tiga hari dua malam itu dianjurkan buat julung-julung kali oleh MyIPO dan berjaya menarik penyertaan 200 pelajar Sekolah Berasrama Penuh (SBP) di seluruh negara.
Ia diadakan bertujuan untuk mendedahkan kepada golongan pelajar mengenai kepentingan dan usaha mereka terhadap perlindungan harta intelek menerusi pelbagai aktiviti yang diadakan sepanjang perkhemahan berlangsung.
Selain itu menurut Azizan, melalui penganjuran IP Summer Camp diharap mampu meningkatkan pemahaman dan meluaskan ilmu pengetahuan pelajar terhadap kepentingan penjagaan harta intelek agar tidak boleh diciplak sewenangnya oleh pihak lain.
"Ini kerana, harta intelek merupakan satu bentuk kekayaan baru dalam penjanaan ekonomi dan kreativiti ini dapat menyediakan peluang yang lebuh luas ke arah meningkatkan pendapatan,'' ujarnya.
Katanya, program itu mampu mendidik pelajar membudayakan elemen kreativiti dan inovasi pada diri setiap pelajar dan menyediakan ruang kepada mereka untuk menterjemahkan kreativiti masing-masing melalui aktiviti yang diadakan.
Sementara itu, pelajar yang ditemui melahirkan rasa teruja mereka terhadap penganjuran program tersebut malah membantu mereka menambah pengetahuan dalam ilmu harta intelek.
Seorang pelajar Tingkatan Empat, Nurfaezah Atiqah Shafe'ee, 14, berkata, program yang diadakan secara santai melalui pendekatan 'learn lerning'.
"Setiap pelajar juga terdiri daripada pelbagai peringkat umur dan berpeluang menunjukkan bakat masing-masing dalam bidang yang dikuasai berbanding proses pembelajaran sehala biasa,'' katanya.
Bagi pelajar Tingkatan Tiga SMK Putrajaya Presint 9 (1), Muhammad Afiq Samsudin, dia merasa seronok dan terhibur walaupun program berlangsung pada masa agak panjang.
Ujarnya, pelajar juga didedahkan dengan penggunaan media sosial seperti Facebook dan Twitter dalam memperolehi maklumat berhubung kepentingan harta intelek.
Pelajar SM Sains Tuanku Munawir, Muhammad Arid Hafiz Roslan, 14, berkata dia mula mengetahui kepentingan dan hak melindungi hasil inovasi pelajar.
Ini kerana, katanya, dia beranggapan kepentingan tersebut terletak pada tanggungjawab pihak berkuasa.
Manakala kata Nurul Najwa Sidik, melalui program itu, dia berpeluang meluaskan pemahamannya terhadap budaya kreativiti dan inovasi.
Dia yang merupakan pelajar Tingkatan Empat Sekolah Seri Puteri berkata, pada masa yang sama, dia berpeluang memperolehi maklumat dalam menghayati dan menghormati harta intelek.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pendidikan/20130624/pe_01/Ketahui-hak-intelek-pelajar#ixzz2c7tNc3jU
© Utusan Melayu (M) Bhd

No comments:

Post a Comment